Barnbloggen

Det här kan du göra själv i hemmet – och det här bör du inte göra

Är det dags för en renovering? Golvslipning? Ommålning? För den som har en villa finns det mycket man kan göra på egen hand. Det kan vara lockande att göra en hel del arbeten själv. Kanske främst för att man kan spara mycket pengar på att inte anlita till exempel en målare eller en rörmokare. Dylika arbeten kan dock också vara lockande eftersom det helt enkelt kan vara roligt, speciellt om man gör det tillsammans med någon man tycker om.

Men det finns också en del områden som man bör hålla sig borta ifrån. Hit hör främst elektricitet, men även en del VVS-arbeten lämnas bäst åt fackmännen. I den här texten kan du läsa om vanliga arbetsområden och sedermera om det är något du kan göra själv eller inte.

Elarbeten

Merparten av elarbeten i hem skall utföras av en elinstallatör med auktorisation. Det finns dock en del enklare jobb som man kan göra på egen hand. Dock är det fortfarande viktigt att man håller sig borta även från dessa jobb, om man känner sig osäker på vad man ska göra. När det gäller el har man inte råd att chansa, då ett enda litet snedsteg kan få allvarliga följder.

Till exempel får du göra följande jobb själv:

  • Byta glödlampa. 

  • Montera skarvsladd. 

  • Laga och byta ut trasiga delar i apparatsladdar samt skarvsladdar. 

  • Byte ut en redan installerad strömbrytare. Dock gäller det att den är på högst 16 A och att den sitter i egen dosa. Samma gäller med vägguttag. 


Som sagt – chansa inte om du är osäker på arbetena ska genomföras. I sådana fall är det bättre att ringa en auktoriserad installatör. Exempel på elarbeten som inte ska göras på egen hand är som följer:

  • Installera golvvärme. 

  • Ersätta ojordat vägguttag mot ett jordat. 

  • Göra förändringar i en fast installation.

Golvslipning

Golvslipning är en tjänst som många överlåter åt fackmännen, mendet är fullt möjligt att göra på egen hand. Bor du i en större ort, sägSollentuna utanför Stockholm till exempel, har du säkerligen flerauthyrningsföretag i närheten där du kan hyra en golvslipmaskin. Givetvisbehöver man inte bo i Sollentuna eller Stockholm för att hitta en golvslip atthyra – men bor man på en lite mindre ort kan man behöva leta lite mer noggrant.

Kom ihåg att golvslipning är ett ganska tungt arbete. Du kommer att behöva skjuta en tung maskin framför dig under en period. Har du stora ytor där golvslipning ska ske kan du räkna med att arbetet tar några dagar. Tänk även på att du sannolikt behöver en kantslip, för de hörn och vrår där den stora maskinen inte kommer åt.

VVS

Det finns flertalet VVS-arbeten som du på egen hand kan utföra. Till exempel:

  • Byte av WC-stol. 

  • Byte av Dusch. 

  • Byte av handfat.

Det du däremot inte får göra är att ändra på system eller dra om rör och avlopp. Skulle du vilja flytta på toalettstolen eller golvbrunnen till exempel, behöver du ringa in en rörmokare. Tänk dock på att man många arbeten som får göras på egen hand, kanske inte bör göras på egen hand. Är du osäker, är det bäst att ringa in en fackman.

Hitta rätt hantverkare på nolltid

  1. Fråga bland vänner ochbekanta.
  2. Använd offerttjänster. Sökpå till exempel ”golvslipning Sollentuna offerter” för att hitta dem.
  3. Sök på till exempel”golvslipning Sollentuna” och granska resultaten i sökmotorn

Städning

Alla äldre och barnfamiljer borde få städhjälp!

En av de saker som blir svåra att klara av ju äldre man blir, är städningen av det egna hemmet. Särskilt om man bor stort, eller har trappor som ska städas. Dammsugarna är ju så otympliga och nästan omöjliga att handskas med om man är äldre, svag eller ser dåligt. Ser man dessutom dåligt blir det svårt att se allt damm som finns i det egna hemmet, eller de där små fläckarna som kan uppstå både i kök och i badrum. Då behöver många städhjälp, men har de äldre råd med det? Är det inte bara de riktigt rika som har råd med det?

Med Rut-avdraget får många fler råd med städhjälp

Med Rut-avdraget får alla som är äldre än 65 år, möjlighet att dra av 30 procent eller som mest 50.000 kronor per år och per person på en städhjälp som de kan anlita. Bara i Stockholm finns det närmare 1.300 städfirmor som de kan anlita, så det finns många firmor som kan erbjuda detta. För dem som är äldre är det en väldigt bra möjlighet att få den städhjälp som många av dem behöver.

Är man däremot under 65 år, får man även då dra av på skatten när man anlitar en städhjälp. Du får även som under 65-åring dra av 30 procent på städhjälpen och som mest 25.000 kronor per person och per år.

Barnfamiljer är ofta stressade

Några av dem som är särskilt stressade är barnfamiljer, särskilt i Stockholm, som har så pass långa avstånd som de flesta är tvungna att pendla innan de har kommit hem med barn. Sedan ska de laga mat, natta barn innan kvällen är över. Efter det är det meningen att de ska hinna med fler saker, som egen tid, fritid städa hemmet och så vidare. Få är det som har den energin kvar när de väl har arbetat hela dagen, sedan tagit hand om barn och hushåll. Dessutom ska man städa hemma. Och på helgerna behöver föräldrarna vila och återhämta sig.

Då är de städfirmor som kan ge den städhjälp som många föräldrar och barnfamiljer behöver, väldigt viktiga då de kan bidra med att avlasta ett tungt ansvar som de har. Många föräldrar just i den ålder när man barnen är små, blir utbrända då det ställs höga krav på föräldrarna, både på arbetet och i hemmet. Kanske om fler anlitade städhjälp, kanske inte så många behövde blir utbrända.