Barnbloggen

Ditt målsägandebiträde tar striden för dig

Ditt målsägandebiträde tar striden för dig

Som brottsoffer blir man utsatt och traumatiserad. Händelser som har gjort dig chockad och upprörd kan ge långvarig mental stress. Ett målsägandebiträde är en advokat till din hjälp.

Har du blivit misshandlad, rånad eller våldtagen har du troligen både fysiska och psykiska men av händelsen. Du måste först och främst polisanmäla händelsen, men också söka vård för dina skador. När allt är dokumenterat finns det också underlag för vilket skadestånd du kan begära och polisen har också något att utgå från när man ska sätta fast brottslingen. Att just du anmäler kan vara avgörande för att fler brott kan lösas. Du kanske kan vittna om hur gärningsmannen ser ut eller så har man fått fram de DNA-prover som behövs.

Målsägandebiträdet är till stöd hela tiden

När du har blivit utsatt för ett brott som brukar straffas med fängelse har du rätt till en gratis advokat, ett målsägandebiträde. Du har ett proffs vid din sida som lyssnar på dig och finns där till stöd både under utredningstiden och vid en rättegång. Det är staten som betalar kostnaden för detta, och det är en del i ett rättssäkert samhälle att alla har samma chans till hjälp oavsett ekonomisk situation.

Tillhör du en kultur där du riskerar att bli skambelagd för att du anmäler en våldtäkt, kan advokaten hjälpa dig även med myndighetskontakterna, så att du får rätt vård och får gjort en anmälan. Har du ingen släkting som hjälper dig, står ändå advokaten på din sida. Du är alltså inte ensam och det är ett målsägandebiträde som finns där för att hjälpa dig.

Anmäl alltid ett brott

Genom att anmäla ett brott och våga vittna kan man också hjälpa andra brottsoffer i samma situation. Den som har begått en våldshandling mot dig har kanske flera andra brott på sitt samvete, och ni kanske är flera offer som har råkat ut för samma sak. Det stärker åtalet att alla anmälningar beaktas, och det kan leda till ett strängare straff för brottslingen att man i alla fall vet om att det finns fler offer.

Ett målsägandebiträde försöker få ut så mycket skadestånd som möjligt för din räkning och försöker se till att den som är skyldig inte kommer undan rättvisan. Har du blivit utsatt för ett brott, anmäl alltså omedelbart detta och kontakta en bra advokat, som kan bli ditt målsägandebiträde och stötta dig genom hela processen tills den skyldige har fått sin dom.