Barnbloggen

Garage – alternativa användningsområden

Garage – alternativa användningsområden

Bakom Stockholms garageportar döljer sig mycket mer än bilar. Faktum är att det är mycket vanligt att garage runtom i Stockholm med tiden utvecklas till något mer eller något annat än just en förvaringsplats för bilarna. I värsta fall blir det en trist förvaringsyta där saker som inte får plats i huset göms undan. Eller så har man i en svag stund godkänt att en släkting kan ställa av halva sitt bohag där efter att ha flytta till ett mindre hus.

Men med lite fantasi och en del arbete går det ju att göra praktiskt taget vad som helst med ett garage. El är oftast redan indraget och vatten och avlopp kan fixas. Är det inte redan uppvärmt kan även det ordnas lätt. Så ring släktingen och be att hen fixar ett Shurgardförråd, och låt bilen stå kvar på uppfarten, för nu ska det bli ordning och reda av i garaget.

Garageportar som funkar

En första sak tänka på när man vill utnyttja garaget till något annat än bilparkering är att installera en garageport som inte tar någon plats inåt. Till exempel en takskjutport, som rullas upp i taket som en jalusi. Det är också viktigt att garageporten har ett lågt u-värde, dvs att den isolerar bra. Portar av stål med isolering är at föredra. Ska rummet användas som bostad, och det går att komma åt garaget från huset, är det bäst att sätta igen garageöppningen helt, men annars är en garageport mycket praktisk att ha kvar för att enkelt kunna flytta saker in och ut. Några sådana kan du kika på här.

Replokal/Musikstudio

Den musikintresserade ser naturligtvis chansen att inreda garaget till en replokal eller musikstudio. Många band har startat sina karriärer i garage och har man musikälskande barn är det ett paradis för dem att ha tillgång till en fullt utrustad replokal och inspelningsutrustning. Att repa med ett band i ett garage kan bli högljutt, se därför till att isolera väggarna lite extra och finns det fönster bör de vara treglas. När bandet ska på turné är det smidigt att svänga upp garageporten och lasta ut grejerna till turnébussen.

Hobbyrum/Verkstad

Den klassiska lösningen i Stockholm, och hela Sverige med för den delen, och det antagligen vanligaste användningsområdet för garage, bilförvaring inräknat. Här får alla verktyg, snickerimaskiner och arbetsbänkar plats för att kunna bygga i princip vad som helst. Vill man bygga upp en gigantisk modelljärnväg finns ingen bättre plats än garaget, likaså om man vill ha en verkstad för att meka med cyklar eller elektronikutrustning, eller varför inte sätta in en gammal vävstol och börja väva mattor? Det är intresset hos familjemedlemmarna som styr, och ett garage är ofta tillräckligt stort för att alla ska få plats.

Gym

Den moderna hobbyn, att gymma, är naturligtvis idealisk att utöva i ett garage. Här är det viktigt med ventilationen, eftersom gymverksamhet genererar en del värme. Har man platsen sätter man så klart in ett bastuskåp och en duschkabin så är träningslyckan fulländad.

Extrarum

Om man kommer åt garaget från huset kan man faktiskt sätta igen garageporten och inreda garaget till ett extra sov- eller lekrum. Perfekt för dem som har ett nästan vuxet barn eller många små som gill ar att leka vilt. Är väggarna tunna kan man isolera och sätta upp träpanel eller gipsplattor och tapet. Golvet kläs med fördel med en modern heltäckningsmatta, eller keramikplattor med golvvärme under. Det behövs inget bygglov för att inreda garaget som bostad, eftersom garage i sig redan räknas som boendeyta. Antagligen det alternativ som höjer värdet på huset mest.