Allmänt

Härskarteknik – identifiera och bemöt

Begreppet härskarteknik myntades redan under 1970-talet och detta i samband med att den norska politikern Berit Ås tillsammans med sina kvinnliga kollegor sammanställde sina upplevelser från de gemensamma karriärerna. De kom fram till att det finns sju stycken olika härskartekniker och att dessa användes i syfte att förminska och trycka ner kvinnorna.

Primärt så utgick det alltså från att härskarteknik används av män och som ett vapen mot kvinnor och då i synnerhet inom arbetslivet. Idag vet vi att härskartekniker användas överallt och egentligen av alla. Man brukar säga att där människor möts, där finns också härskartekniker.

Exempel på vanliga härskartekniker

Kan man då ge ett exempel på härskarteknik? Vi kan säga att du sitter på ett möte och att varje gång du tar till orda så stirrar alla ner i bordet, ritar på ett papper eller fingrar på mobilen. Då du slutat prata så är det precis som att du aldrig sagt någonting. Den härskarteknik som använts mot dig kallas för ett osynliggörande.

Ett annat exempel på härskarteknik är att du kallas till samma möte, men där du inte fått en chans att förbereda dig på samma sätt som alla andra deltagare. Du har inte fått information, siffror och annat viktigt – vilket gör att du framstår som korkad, disträ och oengagerad och där alla andra ser ytterst pålästa ut. Undanhållande av information är en klassisk härskarteknik.

Utbilda dig inom härskarteknik

Ska man peka på andra så är dubbelbestraffning vanligt – oavsett vad du gör så är det fel – och objektifiering en annan: men lilla gumman, och så vidare. Det handlar om att man blir utsatt för någonting som till slut leder till att man börjar tvivla på sin egen förmåga och att man till tappar sitt självförtroende. Andra växer, du krymper: det är summan av en härskarteknik.

Viktigt är att man lär sig att både identifiera och bemöta de olika härskarteknikerna. Genom detta kan du dels se vad som pågår och dels också få detta att upphöra. Ett tips är att delta i en utbildning om härskarteknik där du får kunskap – både praktisk och teoretisk – om allt som rör detta vanliga ämne.

Härskartekniker vanliga i digitala rum

En avigsida med den mer digitala arbetsplatsen är att härskartekniker är enklare att använda, svårare att identifiera och avsevärt mycket tuffare att bemöta. Det kan vara svårt att konfrontera någon via ett digitalt möte – och, som vanligt, så kan folk släppa på sina vanliga spärrar när man sitter bakom en skärm.
Detta är också en sak som tas upp i samband med en utbildning om härskarteknik. Hur agerar du som utsatt?