Barnbloggen

Så kan man skydda barn från farlig eld

Alla som har barn vet att man ska lära dem att eld är farligt. Och har man inte öppen eld hemma, som man ju alltid hade hemma för 100 år sedan, när många ännu var bönder och bodde på landet – behöver man lära dem om andra saker som är heta och som de kan bränna sig på.

Idag har vi inte riktigt samma problem. Visserligen kan spisen och ugnen bli riktigt heta, men inte så heta som öppen eld. Det farligaste vi kommer numera är hett kaffe, och det kan verkligen bränna lika mycket som öppen eld, men det är ju lite svårt att lära barn, då kaffet ju kallnar och – vips – så är det inte lika farligt längre. Numer är det mer endast om man skaffar sig en öppen spis som kan vara farliga att hantera, och som man behöver lära dem hur de hanterar elden.

Barn förstår inte samband mellan värme och fara

Eftersom det är så sällan som man kanske eldar i den öppna spisen så bör man alltid vara med när barnet när man eldar i spisen. På samma sätt är det med en braskamin, som kan bli varm och som man alltid måste vara med när riktigt små barn är i närheten. Det går sällan att lämna ett barn helt ensam, även när man är hemma. De flesta olyckor som barn är med om, sker faktiskt i hemmet. Det gör att det alltid är upp till vakna föräldrar att se till så att barnet inte behöver råka illa ut hemma.

Hjälpmedel mot faror i hemmet

Alla känner ju till de skyddande hörn som finns att köpa på Ikea, till exempel, men det finns ju fler skydd som man faktiskt kan köpa. Kåpa till spisen, grind till trapporna, både upp- och nerför trapporna. Skruvar till alla bokhyllor så att man kan skruva fast dem i väggarna. Och ett skyddande galler kring en braskamin.

När det kommer till alla faror som barnet kan råka ut för där hemma, så är det när det kommer till kritan, alltid föräldrarna som måste skydda sina barn och vara uppmärksamma på vad som kan hända.

Ett barn som lär sig att till exempel en braskamin är het, kommer automatiskt att akta sig för den. Är de så små så att de själva kan gå, lär de sig mycket snabbt själva vad som är farligt och inte. Men ska barnet lära sig att en braskamin är het, bör barnet lära sig det medan föräldrarna är med, så att barnet inte bränner sig och skadas allvarligt. Att lämna ett barn ensamt invid en braskamin, är rena misskötseln av ett barn. Och är man en normal förälder, så kommer man att vara uppmärksam så snart barnet är i närheten av en sådan braskamin, eller hur?