Barnbloggen

Hur ska man måla i barnrummet?

Hur ska man måla i barnrummet?

Det är ett stort steg för ett barn att få ett eget rum. Ett steg som kan vara både skrämmande, spännande och utmanande. Det kan vara svårt att få ditt barn att exempelvis sova i sitt eget rum under den första tiden – men du kommer att se att det stegvis vågar sig längre och längre in; leker mer där under dagar/kvällar och så småningom så kommer barnet i fråga att sluta sina ögon i sin egen säng och i sitt eget rum.

Hur ska man då förenkla processen? Hur kan man göra ett rum mer tilltalande för ett barn och hur får man ett barn att känna att rummet i fråga är sitt eget? Vi tänkte rada upp några tips som gäller både färger, inredning och mer generella tips.

“ Fuska inte med exempelvis målning bara för att det är ett barnrum. Var noggrann med grundarbetet och om du saknar tid: anlita en målare i Stockholm. Det är en klar investering “

Det vi vill trycka på innan är att du inte ska fuska. Ska du exempelvis måla om i ditt barnrum i er lägenhet i Stockholm så bör du agera på samma sätt som en målare. noggrannhet är ett måste; fuska inte med slipning, spackling, tvätt och täckning av golv och tak. Att det är ett barnrum ursäktar definitivt inte ett fuskjobb.

Om du saknar kunskap så kanske det kan vara läge att anlita en riktig målare. Dyrt? Nej, inte om du tar in fler offerter från flera målare i Stockholm, ställer dessa mot varandra och väljer en målare som erbjuder tjänster i er prisklass. dessutom: glöm inte rot-avdraget: en målare kan, förutsatt att ni är berättigade, ge er en statligt sanktionerad rabatt på 30% av den totala arbetskostnaden. Det gör skillnad. Läs mer här.

Här kommer några tankar om barnrummet

  • Låt barnet vara med och bestämma. Det är ditt barns rum och det är således ditt barn som ska trivas. Låt barnet vara med och bestämma. Visst, det kanske inte finns samma uppenbara stilkänsla som hos en vuxen – men det är på gott och ont. En knallgul färg (som barnet vill ha) kanske kan målas på en byrå och därefter matchas mot en ljusare nyans på väggen? Ett barn har kanske inte samma känsla – men det är å andra sidan opåverkat av vad som “gäller”. Något som skapar överraskande bra resultat.
  • Slitstark tapet. Istället för att måla så kanske en tapet kan vara ett alternativ i någon del av rummet? En målare kan bistå med både tapetsering och val av tapeter som klarar av lite vildare lek. Fördelen är att tapeter går att välja i massor av strukturer, mönster och färger.  
  • Kreativitet och struktur. Här måste du som förälder hitta en balans mellan lek och mellan arbete. dels så ska det finnas en uttalad plats för läxläsning och dels så måste det finnas utrymme för lek – och alla leksaker. Förvaring är ett måste; rummet ska vara lätt att städa och ditt barn ska kunna hjälpa till att plocka undan. Platsbyggda lösningar är ofta väldigt bra alternativ – särskilt om du, som många andra, har ett begränsat utrymme att arbeta med.
  • Måla taket? Ett målat tak ger ofta en mer lyxig känsla och det brukar dessutom skapa harmoni. Du kanske kan måla taket i mörk färg och därefter måla dit små stjärnor – gärna efter stjärnbilder – som ditt barn kan ligga och titta på innan det somnar? Dock: här bör du definitivt anlita en målare. Takmålning är svårt.