Bygg

Kan man renovera badrummet när man har småbarn?

Kan man renovera badrummet när man har småbarn?

Mycket i livet handlar om timing. Det gäller att det dyker upp rätt jobb precis när man är klar med utbildningen. Det gäller att gå ut vid precis rätt tillfälle för att man ska träffa sitt livs kärlek. Det gäller att gå hemifrån i rätt tid på morgonen för att hinna med spårvagnen. Och det gäller att planera så att de stora projekten inte krockar med varandra, och att de sker när vardagen inte är fullt så stressig utan man har tid med lite kaos.

Vardagens kaos

Att ha barn i Göteborg är att ständigt improvisera och att ändra sina planer, särskilt de första åren. Detta vet alla som blivit föräldrar. Minsta ansträngning och minsta motstånd kan kännas oöverstigliga när man lider av sömnbrist och ständigt måste passa på en liten knodd som inte vill göra som man planerat. Att i ett sådant läge ge sig på att renovera badrummet kan te sig vansinnigt, men det är faktiskt ändå vad många småbarnsföräldrar väljer att göra.

Vidga sina vyer

Varför då? Undrar ni så klart. Vore det inte smart att strunta i de stora projekten och bara hänge sig åt att ta hand om och vara med sitt barn. Jo, det vore så klart det smartaste, men människan är inte så rationellt lagd i grunden. För en utomstående är det lätt att säga att småbarnsföräldrar borde göra si och så, men som sagt, det handlar om en improviserande och impulsiv typ av människa, och framför allt, det handlar om en människa som vill känna att det finns mer i livet än att bara gå hemma och ta hand om ett barn och sköta hushållet.

Som småbarnsförälder blir man lätt isolerad från det ”stora livet”. Vad händer ute på stan? Hur går det för Blåvitt? Har det öppnat något nytt ställe på Avenyn? Man har knappt några vuxna att prata med, och de man träffar är ofta själva småbarnsföräldrar så samtalen rör sig naturligt nog kring allt som har med småbarn att göra. Efter ett tag börjar man känna att jag kan det här nu, det måste finnas annat i livet som pågår, något annat jag kan göra.

Den som är ledig med barn har ganska gott om tid

Att många Göteborgare väljer att påbörja ett projekt i bostaden är därför inte så konstigt. Man vill ha någonting annat att tänka på än när det är dags att värma vällingen nästa gång. Samtidigt är en renovering i hemmet faktiskt inte en så tokig idé som det kanske verkar till en början. När man är föräldraledig har man ju faktiskt ganska gott om tid, mellan blöjbytena och lekparksbesöken, att sitta och skissa och fundera på ett nytt badrum. För planering behövs. För det första måste man planera var man ska var under renoveringen. En del av tiden kan man bo kvar hemma, men har man ett litet barn är det inte särskilt bra att bo kvar hemma under en badrumsrenovering.

Lyckligtvis brukar det alltid ordna sig. Bor mor- eller farföräldrar också i Göteborg är det ju bara att flytta in hos dem ett par veckor medan det värsta pågår. Kanske har man tillgång till ett fritidshus eller så kan man låna ett? Hittar man bara en bra renoveringsfirma (och det finns det gott om i Göteborg), som är tillmötesgående, flexibla och kan hjälpa till med en bra planering, så kommer renoveringen att gå som en dans.

Badrum för barnen

Samtidigt ger en badrumsrenovering tillfälle att verkligen barnanpassa badrummet för de kommande åren. Många badrum i Göteborg är gamla och slitna och att rusta upp dem gör att de håller för många års vilda lekar i badkaret. Att göra badrummet till en plats där barnen trivs och vill vara kommer garanterat att göra livet betydligt enklare. Så visst, det kan verka krångligt och jobbigt till en början, men med en smula god planering och lite jävlaranamma kan det visa sig vara en riktigt bra idé.