Allmänt

Konstis eller syntetisk is – lika bra som vanlig is

Med syntetisk is kan man åka på skridskobanan året runt, tack vare att isen inte påverkas av klimatet eller årstiden och är tillverkad av slitstarkt material

Klimatet har blivit mildare och det påverkar även vår möjlighet att utöva det som betraktas som traditionella vintersporter. Att kunna åka skridskor på en isbana förutsätter antingen att årstiden och temperaturen tillåter det, eller att man har tillgång till en isbana med vatten och kylaggregat.

Ovanstående hade kunnat vara sant om det inte hade varit för att man istället för vanlig is, alltså fruset vatten, använder sig av så kallad konstis eller syntetisk is. Detta är inget nytt fenomen – syntetisk is har funnits i många år, men har genom åren förfinats så att den idag känns som att man åker på riktig is.

Fördelar med att använda sig av syntetisk is jämfört med vanlig is

Fördelarna med konstis eller syntetisk is är flera. Till att börja med behöver man inte kylaggregat eller vatten till en vanlig isbana och man behöver heller inte lita till utomhustemperaturen för att kunna spola en isbana utomhus. Syntetisk is påverkas heller inte av rådande klimat och skulle det falla snö på konstisen, är det bara att sopa bort den.

Konstis har i sin tur väldigt liten klimatpåverkan så den är på många sätt ett utmärkt och modernt alternativ till vanlig is. Det går med andra ord att fortsätta utöva sin favoritsport oberoende av klimatet, tack vare syntetiskt framställd is av hög kvalitet.