Barnbloggen

Låt miljön vinna – återvinn!

Låt miljön vinna – återvinn!

Att tänka på miljön, det vet man sedan länge är viktigt. Och det har inte blivit mindre viktigt de senaste åren. Man kan göra många saker för miljön, men den enklaste är nog att återvinna.

Ja, en av de enklaste sakerna är förmodligen att återvinna. Närmare bestämt att sortera sina egna sopor. Att ha fler än en soppåse eller -kärl hemma under diskbänken är ganska lätt ordnat. Får det inte plats där under kan man alltid få plats med det någon annanstans. Kärlen behöver inte vara stora. Såklart kommer de fyllas snabbare ju mindre de är, men då är det ju bara att gå och tömma dem i soprummet eller soptunnan. En sådan enkel sak gör man gärna för miljöns skull. Då får man dessutom lite extra motion på köpet. Således en win-win-situation.

Vad ska sorteras?

Vad bör man ha för kärl eller behållare hemma då? Jo, en för metall och en för plast. Man bör även ha en för glas. När glaset sedan lämnas till återvinningsstationen ska det sorteras i färgat och ofärgat. Har man plats hemma kan man ha ett kärl för varje, men annars går det ju fort att sortera på plats också.

Såklart ska man även sortera material av papper. Tidningar för sig och pappersförpackningar för sig. Det senare kan exempelvis vara mjölkpaket, wellpapp, presentpapper och papperspåsar. Är man smart samlar man allt detta direkt i en papperspåse, så är det bara att hiva den i containern sedan. I tidningsinsamlingen kan man även slänga kopieringspapper, reklamblad och till och med pocketböcker. Självklart ska också batterier och glödlampor sorteras. Om möjligheten finns, även matavfall.

Återvinning, återbruk, recycling

Man kan återvinna på andra sätt också, nämligen genom återbruk. Populärt kallas det för att recycla. För man ska tänka på att inte slänga sådant som är helt och fungerande. Vid närmare eftertanke är det helt galet. Det kan någon annan ha nytta av och så blir livslängden avsevärt längre. Detta är den bästa formen av återvinning. Om man inte orkar med proceduren att försöka sälja grejerna, kan man alltid bara skänka det till second hand. Det brukar även finnas en sektion för återbruk på återvinningscentralen där de tar emot dessa saker.

Om du letar efter centraler för återvinning i Stockholm behöver du inte leta länge, det finns många. Har du svårt att själv ta dig dit finns det flera firmor som kan hämta soporna åt dig. De är bara en googling bort!