Lekar

Lekar

Har dina barn tråkigt eller vill ni hitta på något tillsammans utan att det behöver involvera skärmen på en mobil, TV eller dator? Här kommer lite tips kring hur ni kan sysselsätta er, vare sig det är ute i sommarstugan, på campingsemester eller hemma för att få lite omväxling.

Det är bra för både barn och vuxna att röra på sig. Generellt sett sitter vi still för mycket i dagens samhälle, så hitta gärna på något som ger lite fysisk aktivitet. Vissa av lekarna kan man göra inomhus, medan andra passar bättre ute där det är lite mer plats.

Lekar utan redskap

Lekar utan redskap är förstås billigast och enklast, så är kommer några tips:

  • Kurragömma: En håller för ögonen, räknar till exempel till hundra och låter de andra gömma sig under tiden. Leken är slut när alla har hittats igen. Se upp så att ingen gömmer sig på något farligt ställe där man kan få slut på luft!
  • Kull: Det finns tusen olika varianter av kull. I grunden går de ut på att en eller flera jagar de andra och försöker fånga dem. I vissa varianter har andra i ett lag rätt att försöka rädda de som har fångats. Leta runt lite på nätet så hittar ni snabbt olika varianter som ni kan prova.
  • Billekar: På långa bilresor kan det vara bra att ha något att hitta på. Då vissa blir åksjuka är det bättre att undvika böcker eller att sitta och titta på en padda eller mobil. Man kan spela bilbingo där man försöker se vissa bokstäver eller siffror i registreringsskylten på andra bilar eller så kan man se hur många bilar av en viss färg man möter.

Lekar med redskap

  • Hopprep: Att hoppa hopprep är enkelt och kan lätt underhålla en hel grupp om ni har ett långrep. Är ni bara två kan man knyta fast ena änden av repet i en stolpe eller ett dörrhandtag och sen turas om att hoppa. Lite mer utmaning får man om man tar två hopprep.
  • Kubb: Att spela kubb kräver visserligen att man lär sig lite regler, men det brukar gå rätt snabbt. Ett kubbspel är även billigt då det bara består av träbitar och brukar kunna hittas på de flesta leksaksaffärer eller en bensinmack. Eller varför inte göra ett eget om någon i familjen är duktig på att jobba med trä? Kubb har man spelat ända sedan vikingatiden och det är ett spel som kräver både skicklighet och lite tur samt passar för alla som är stora nog att hålla i bitarna.
  • Krocket: Krocket är lite som att spela golf, fast man slår träklot istället för golfbollar och ska lösa en hinderbana. Dessutom har man rätt att krocka bort andra om man lyckas träffa dem på sin väg genom hinderbanan. Det ligger säkert ett gammalt krocketspel gömt i boden i sommarstugan.
  • Frisbee: Att kasta frisbee är kul och gör att man får öva upp sin skicklighet. Antingen så kan man kasta mellan varandra eller så kan man bege sig till en frisbee-golfbana där man försöker träffa olika mål. Att fånga frisbee brukar även hundar gilla, så det kan vara en kul lek som verkligen alla i familjen får vara med i – även de med fyra ben. Se alltid upp så att ingen springer ut på en väg för att fånga frisbeen utan kasta på platser som är skyddade från bilvägar.
  • Bollspel: Att leka med bollar finns det knappt någon begränsning för hur mycket man kan variera. Allt från brännboll till fotboll, jonglering, kasta prick, volleyboll – det är bara att leta fram lite bollar och lägga lös. Regler hittar man lätt online så att ni inte blir osams för att någon har lärt sig på ett annat sätt.

Lugna lekar & spel

Ibland vill man leka något lugnare för att inte störa andra i familjen eller syskon som sover. Då kan det passa bra med någon lugn lek eller spel som är tysta.

  • Kortspel: Det finns många kortspel som är tysta. Svälta räv är en klassiker, men även olika versioner av poker fungerar. Man måste ju inte spela om pengar utan kan till exempel använda torkade bönor eller liknande som spelmarker.
  • Ritlekar: Fram med penna och papper och vik ett papper som ett dragspel. Börja med att rita en hatt, byt sen papper med din kompis eller låt pappren flyttas till nästa person medsols om ni är flera. På nästa del ritar du ett huvud, sen en överkropp, sen ben, sist skor. Veckla sedan ut pappren och se de tokiga figurer som har skapats när ni ritar tillsammans. Risken finns förstås att ni börjar skratta så mycket så ni väcker resten av huset. 🙂

Har du tips på fler lekar? Dela sidan med vänner och familj så kanske ni kan komma på ännu fler tillsammans!