Bygg

Marksanering – hur ser marken ut egentligen?

Marksanering – hur ser marken ut egentligen?

Har du hittat drömtomten och står redo att sätta igång med att bygga den villa som du och din familj ska leva i resten av era liv? Fler och fler svenskar väljer att bygga villor snarare än att köpa befintliga sådana. Vilket är bra – Sverige behöver fler bostäder! – men där det också finns en massa saker att tänka på. En sådan handlar om en eventuell marksanering innan man sätter igång med byggnationen. En marksanering sker i syfte att säkerställa att man kan leva i området utan några risker för framtida skador och sjukdomar.

Behövs verkligen en marksanering? I många fall – fler än vad gemene man tänker sig – så är detta en åtgärd som är absolut nödvändig. Idag så har vi en helt annan kunskap kring hur olika gifter, avfall och utsläpp påverkar oss – förr saknades denna kunskap och i många fall så ignorerades också både risker och regelverk. Vi har rent historiskt haft industrin att tacka för mycket, men just i denna fråga så lämnar de en bitter eftersmak.

Hitta rätt företag för din marksanering

Där man förr såg olika regler mer som förslag så finns idag tydliga regelverk kring hantering av avfall. Vilket innebär att exempelvis mark närliggande ett tidigare sågverk, en tidigare kemtvätt eller ett glasbruk mycket väl kan vara förgiftad och kontaminerad. Detta innebär inte att marken i fråga inte går att bygga på. Det handlar ofta om ett farthinder längs vägen och där man först måste anlita ett företag inom marksanering innan byggandet kan ta fart på allvar.

Det viktiga i denna fråga handlar om att hitta rätt företag. Kolla alltid upp vilka företag som finns, vilka certifikat de har och om de har lång vana av marksanering. Ett annat viktig beslut handlar om huruvida företaget kan erbjuda totalentreprenad och därmed ta projektet i hamn från start till mål – utan mellanhänder. Det är något som ger dig som kund en extra trygghet då din marksanering sker både effektivare och mer kontrollerat. Med rätt företag så sker din marksanering på ett säkert sätt. Med fel sådant så ökar kostnaderna samtidigt som resultatet kan utebli. Läs vidare här om när marksanering kan vara nödvändigt: www.marksanering.nu