Barnbloggen

Måste man spara till barnens bostad?

Måste man spara till barnens bostad?

Är det någon som minns en tidigare finansminister som hette Mats Odell? Det gjordes en del komiska memes om honom, när det ryktades om att han hade sagt att han inte förstod varför ungdomar inte fick egna lägenheter när de ville flytta hemifrån.

Det påstods att han skulle ha sagt att det var ju bara att ”köpa en bostad” till dem. Och man menade att det var väl sagt att någon som inte hade någon uppfattning om verkligheten för de allra flesta av oss, barnfamiljer. Vem har råd att köpa en bostad till sina utflugna barn?

Ska man spara till barnens bostad?

Oberoende vad nu den där finansministern sa, är det väl en relevant fråga för alla som bor i storstäder där det är stor brist på bostäder till dem som ska flytta hemifrån. Var ska de få tag i en bostad? Blir det så att föräldrar tvingas till ett sparande så att barnen kan få köpa en bostad när det sedan är dags för eget boende? Många som är föräldrar brukar spara till sina barn, så att de har ett sparkapital att ha när det är dags att flytta hemifrån.

Vad är bästa sättet spara pengar?

Om det nu är så att man som förälder borde spara till sina barn, hur ska man göra för att det ska bli bäst? Att spara pengar på banken är ju ingen idé. Tittar man på statistiken, är sparande som antingen är via aktier, eller fastighetsägande bland det absolut bästa. Då borde drömsparandet vara både och, eller hur? Kanske fastighetsfonder är något? Fastighetsfonder borde därför vara det ultimata sparandet, eller hur? Och det finns de fonderna som det går riktigt bra för. De kallas Real Estate Investment Trust (REIT) fonder, och de vinster som fastigheterna genererar delas mellan alla dem som har investerat i dem.

Så kan man göra

Är man nybörjare när det kommer till att spara pengar, kan man alltid vända sig till en finansiell rådgivare som kan ge råd och information om det slags sparande som är bäst. De är utbildade för att ge råd om de bästa spartipsen.