Bostad

Mörkläggningsgardiner ger en ombonad känsla

Mörkläggningsgardiner ger en ombonad känsla

Hur mycket påverkar egentligen din sömn vardagslivet? Betydligt mer än vad du tror. Våra kroppar och våra hjärnor behöver vila och detta för att kunna prestera fullt ut. En arbetsdag efter en god natts sömn ser helt annorlunda ut jämfört med en arbetsdag efter en stökig natt. Detta kan säkerligen alla småbarnsföräldrar skriva under på.

Hur skapar man då bättre sömn? Miljön är – näst efter sängen – det absolut viktigaste om man vill få bättre sömnvanor. Atmosfären i ett sovrum måste peka mot avslappning och mot sömn: man ska längta efter att få krypa ner i sängen och sova. Detta gör att exempelvis mer explosiva färger gör sig bäst i andra rum. Mörkare, mer naturliga färger skapar en mer harmonisk atmosfär och en avslappnad stämning.

Att det är mörkt i sovrummet är även det en förutsättning för bättre sömn. Ljus – både på kvällen och på morgonen – är störande för sömnen. Genom mörkläggningsgardiner kan man slå två flugor i en smäll: du kan dels blockera ljuset och dels också få en inredningsdetalj som bidrar till en avslappnad atmosfär.

Mörkläggningsgardiner skapar en hotellkänsla

Mörkläggningsgardiner är vanligt förekommande på hotell och det ger också ett självklart svar om vad man kan förvänta sig. Vem sover dåligt på ett hotell egentligen? Här finns även en annan funktion. Hotell ligger ofta centralt och med det kommer också en massa oljud och störande brus från trafik och folk. Mörkläggningsgardiner isolerar bort en stor del av detta. Bor du mer centralt så är detta alltså ett gångbart alternativ även för att isolera bort ett störande ljud.

Tips för bättre sömn

I övrigt då, vad mer kan bidra till en bättre sömn? Temperaturen är en faktor som många missar. I ett sovrum så ska det vara lite svalare än i övriga rum då detta leder till att man sover bättre. Sängkläder har även de en stor påverkan. Många byter sängkläder mindre frekvent än vad man borde göra. Rekommendationen ligger på ungefär varannan vecka. Tänk även på att vädra ur och skaka av exempelvis ditt täcke vid varje byte. Att investera i nya bäddset är även det att investera i en bättre sömn. Här kan du – liksom med mörkläggningsgardiner – välja att matcha mot övriga färger och övrig interiör i ditt sovrum.

Ett avslutande tips gällande din sömn får summera den här texten: se till att lägga undan mobiltelefonen. Du blir bara piggare av att scrolla igenom flödet på Facebook. Plocka upp sunda vanor igen. En god bok är den bästa kudden du kan få.