VVS

OVK besiktning som rutin

Som fastighetsägare till en större fastighet är en OVK besiktning en rutin som man har i sin kalender. En trygghet som visar att ventilationen är i gott skick.

Obligatorisk ventilationskontroll är kanske inte något som många har koll på. Men när man talar om en OVK besiktning, som är förkortningen, rör det sig om att ta reda på ifall en större fastighet har en fullgod och fungerande ventilation eller inte. Allt för att fastigheten och människorna som vistas däri ska må bra.

Det är en typ av besiktning som kom på slutet av 1900-talet, när man hade upptäckt att hus och människor mådde dåligt. Personer hade symptom som huvudvärk, allergier, astma och sömnproblem, och man såg efter en tid att det berodde på mögel och fuktskador i hus.

Vikten av en OVK besiktning

En OVK-besiktning gör man för att man ska vara säker på att en fastighet inte ska börja må dåligt, och inte heller människorna som vistas i den. För ett hus behövs en fungerande ventilation för att få ut den dåliga inomhusluften och byta ut den mot den friskare utomhusluften. Och det gäller såväl fukten på insidan som allt annat som finns i en instängd inomhusluft.

När man gör en OVK besiktning får man veta om man har en fullgod ventilation och även ifall den fungerar som den ska. I större byggnader kan det vara lätt att missa ifall en ventilationsmöjlighet slutar fungera eller om man har ändrat något som gör att man behöver förbättra ventilationen.