Barnbloggen

Risk för smärtor när barn som växer tränar hårt

Risk för smärtor när barn som växer tränar hårt

För föräldrar gäller det att hitta en balans i sina barns liv. Detta gäller allt från lek, skola, träning, fritid, skärmtid och allt annat. Man måste dels vara gas och dels så måste man också agera broms. I takt med att vi – samhället i stort – blivit mer stillasittande och därmed också inte längre får den vardagsmotion vi behöver så  har många föräldrar svårt att hitta rätt nivå för sina barn då det kommer till träning. Å ena sidan så vet man att träning i stort är något extremt positivt – barnet får röra på sig, skaffa kompisar, utveckla sin motoriska förmåga. Detta ska ställas mot att det finns en risk för skador i en alltför hård träning. Eller?

Jo, det finns det – men det handlar i stort om samma typ av skador som drabbar oss vuxna. Det man ska vara vaksam på gäller att träningen inte blir alltför enformig. Att barnet kanske springer, hoppar och utför samma typ av övningar vid varje träningstillfälle kommer att – på samma sätt som kan drabbar dig som förälder vid din träning – att leda till förslitningsskador. kroppen behöver variation och därför så bör man hålla ett extra öga på hur varierad träningen egentligen är. Det man ska addera då det kommer till barn är att dessa kan drabbas av den vanliga åkomman i form av växtvärk – något som påminner mycket om exempelvis benhinneinflammation. Det är samma molande smärta, det är samma typ av känslighet och det är samma typ av lösning som ordineras den drabbade: primärt i form av aktiv vila.

Benhinneinflammation har symptom där smärtan främst sitter i nedre delen – på insidan – av vadbenet. Det är en av de vanligaste belastningsskadorna som finns och som förälder så finns det en tankegång som kan vara farlig att inta gällande denna skada.

Det är lätt att avfärda ett barns smärta som enbart växtvärk. “Äh, du har växtvärk – vila ett tag och så kör du igång igen “.

Varierad träning är viktig

Skillnaden är att benhinneinflammation ofta måste behandlas på andra sätt än enbart genom vila. Ibland genom massage, ibland genom stretching, ibland genom laser och ibland genom så kallad indirekt behandling där man måste justera störningar i leder och i muskler. Att som förälder se över vilken typ av träning som barnet hänger sig åt är ofta betydligt viktigare än att man ser till hur många gånger i veckan den äger rum. Detta då belastningsskador lätt, som sagt, drabbar den som utför samma typ av träning varje gång.