Trädgård

Snabbväxande häck med thujor

Snabbväxande häck med thujor

Med en häck av thujor kan du snabbt skapa en skyddande grön mur runt din trädgård. Thujor är också relativt enkla att plantera och dessutom lättskötta. Här följer några användbara tips.

Trots att thujan är en cypressväxt, som egentligen inte förekommer naturligt i Sverige, trivs den bra här och tycker om växlande årstider. Dessutom växer thujor bra både i skugga och på mer soliga platser. För att en thuja ska bli riktigt tät och kraftig vill den helst inte stå nära andra träd, eftersom träd tenderar att ta upp det mesta av både näring och vatten. Det går förstås att planera thujor även nära träd, men tänk då på att vattna lite extra när det är soligt och torrt.

Så lyckas du med planteringen

För att få en riktigt tät och fin häck av thujor ska plantorna sättas i mullrik och väldränerad jord. Thujor tycker i och för sig om vatten, men precis som de flesta växter behöver rötterna andas och vill inte stå för blött. Det kan vara bra att jordförbättra med vanlig kogödsel innan plantering och även vattna rejält innan plantorna sätts ned i jorden. När en häck av thujor ska anläggas brukar man beräkna att det går åt två thujor per meter. Små thujor är extra känsliga innan de hunnit etablera sig på sin nya växtplats, och det är därför viktigt att vattna regelbundet så att plantorna inte torkar ut. Är det mycket sol kan plantorna även täckas med markduk för bästa resultat. Läs mer om thujor på denna sajt: nordensgard.se