Bygg, Renovering

Hjälp! Taket läcker!

Hjälp! Taket läcker!

Hösten är här helt och fullt. Helt plötsligt märker du att taket läcker och att det regnar in. Vem kan du vända dig till och vad är den bästa åtgärden om det skulle hända?

Försök att stoppa läckaget först

Förutsatt att du har ordentliga taksäkerhetsprodukter så att det inte är farligt att gå upp på taket så kan du först försöka att på egen hand identifiera varifrån problemet kommer. 

Är det något så enkelt som en takpanna som har hamnat på sned så går det ofta lätt att lägga den på plats igen så är problemet löst.

Har du däremot ett papptak eller plåttak som har börjat läcka så kan det vara svårare att hitta orsaken till läckaget. Ofta handlar det om någon skarv som har fått en glipa eller att genomföringen av skorsten eller ventilation har fått någon form av skada.

Då kan det vara svårare att åtgärda problemen på egen hand eftersom det kan behövas reparation av tätskikt eller byte av plåtdetaljer för att kunna täta läckan ordentligt

Ring en takläggare

Skulle det vara så att du inte kan laga skadan själv bör du höra av dig till en takläggare snarast möjligt. Medan du väntar på att få hjälp bör du skydda taket med någon form av pressenning eller liknande för att undvika vattenskador.

Ett hus som står oskyddat med ett hål i taket kan få stora skador på mycket kort tid. Ett typiskt exempel är ödehus. De som har ett tak i gott skick kan stå orörda i årtionden utan att de får nämnvärda skador medan ett hus med dåligt tak brukar vara bortom räddning inom några få år.

Välj en lokal takläggare så brukar det gå snabbare att få hjälp. Bor du till exempel i Eskilstuna kan du höra av dig till www.takläggareeskilstuna.nu så hjälper de dig snarast möjligt.