Allmänt

Replokal Stockholm – omöjligt att hitta?

Replokal Stockholm – omöjligt att hitta?

Dags att starta ett band i Stockholm? Söker ert existerande band en replokal i Stockholm? Det senare är en fråga att ta på allvar. Många glömmer bort att behovet av att kunna träna tillsammans är det som skapar den ljuva musiken i slutändan. Utan en replokal i Stockholm – inget band. Så enkelt kan man översätta frågan och drar man paralleller rent historiskt så har band från Stockholm haft större utmaningar än vad band från mindre städer haft. Det har, helt enkelt, inte funnits tillräckligt med lokaler att öva i.

Men, nu har någonting hänt. Det går att få tag på en replokal och det går att göra så utan att behöva tillbringa timmar på ett pendeltåg. Idag kan man se lokaler i exempelvis Årsta som blivit fullt ut dedikerade för att inhysa hungriga band inom alla typer av musikgenre. Fortsätter denna utveckling så kommer det säkerligen att bli den explosion på Stockholms musikscen som lyst med sin frånvaro under en längre tid.

I takt med ombildningar så försvann många replokaler och med detta också intresset för att skapa musik. Genom att detta återigen blivit en aktuell fråga så kan Stockholm åter ta tillbaka sin rättmätiga plats i toppen av Sverige vad gäller att få fram intressanta, skickliga musiker.

Vad betyder egentligen en replokal?

Det finns flera skäl till varför man som band ska ha – och behöver – en replokal. Det givna är att man får en plats att träna på och bli bättre genom övning. En annan viktig sak handlar om ett sammanhang: man får en plats att vara på utan att föräldrar är med. För ungdomar blir en replokal mer än bara en plats för musik – det blir allt. Ser man till hur replokaler – likt de i Årsta är utformade – så ges musiker även en chans att träffa andra band, skapa intressanta möten och bygga upp både kontakter och framtida samarbeten. Och, ett band med en replokal lär sig också att ta ansvar för allt från städning till att betala hyran.