Allmänt

Sälja husbil – så lyckas du med affären

Hur ska man kunna sälja husbil och de facto göra en bra affär? Att sälja husbil är – precis som med att sälja en vanlig bil – något som är förknippat med en förlustaffär. Det kostar mycket att köpa en husbil, men redan då du lämnar bilhandlaren så har värdet sjunkit rejält. Den första metern du kör är den absolut dyraste.

Men, man ska dock veta att någonting skett under de senaste åren. Man kan jämföra detta med husvagnar. Pandemin och klimathotet har gemensamt gjort att fler och fler vill semestra i Sverige och där man vill undvika att flyga. Att resa bekvämt är emellertid fortfarande prioriterat och samma sak gäller för boendet. Genom att ha en husbil så löser man båda dessa saker i en och samma smäll. Man får ett fordon som är skönt att åka i – och man får både plats för att sova, äta och umgås i.

Stor efterfrågan på husbilar

Baserat på detta så finns det idag en helt annan marknad för husbilar. Efterfrågan är betydligt högre idag än vad den var för bara några år sedan och detta gör att även om du äger en äldre modell – full av skavanker – så kan du sälja med ganska fina marginaler. Det är således ett bra läge att sälja husbilen – men frågan är bara hur du ska göra detta?

Ett tips är att motstå frestelsen som ligger i att sälja privat. Visst, du kan ha tur att direkt få tag i en köpare som – mot all förmodan – är beredd att betala det pris du begär. Sanningen är dock ofta den att det handlar om en väldigt lång tid innan en köpare presenterar sig och en affär är slutförd. Vägen dit kommer att kantas av skumma samtal, spekulanter som inte dyker upp, skambud och – tyvärr – även en hel del hot. Baserat på detta så är ett tips att sälja direkt till en bilhandlare – eller via en sådan.

Sälj husbilen i rätt läge

Du kommer att få ett lite lägre pris än vad värderingen säger, men du kommer också att få en affär presenterad där du redan samma vecka har pengarna på ditt konto.

Om du ska sälja privat så är tipset att du följer marknaden. Värdera din husbil och få ett pris att utgå från, men håll även koll på konkurrensen. Lägg dig lite under de andras priser och se till att lägga ut din annons i rätt läge.

Det finns ingen anledning att sälja husbil under vintern. Den största efterfrågan och den största chansen att lyckas är under våren då folk börjar planera sina semestrar. Lägg ut din annons då och håll tummarna.