Barnbloggen

Barnanpassa ditt badrum

Barnanpassa ditt badrum

Badrum är sällan anpassade för småbarn. Handfat och badkarskant är för höga. Golven kan vara hala och det kan vara svårt att nå upp till toaletten, fast barnen är stora nog för att gå själva på vanlig toalett.

Det är i och för sig rätt så lätt att förstå varför. Det är inte direkt billigt att renovera ett badrum och inget som man gör i en handvändning. Barnen är ju bara små i ett fåtal år, så att installera extra handfat eller specialanpassad toalettstol känns kanske inte så motiverat. Men det finns andra enkla lösningar som man kan ta till.

Skaffa en fotpall

Föremål nummer ett att skaffa är en rejäl och stadig fotpall som barnen kan använda. Den bör vara försedd med halkskydd undertill så att den inte kan glida iväg när barnet ställer sig på den. Den kan med fördel användas när man ska borsta tänderna eller när barnet vill sätta sig på toaletten. Det säljs anpassade pallar av det här slaget på de flesta butiker som säljer barnartiklar och på vissa leksaksaffärer. De brukar ha en välvd framkant som gör att den kan ställas nära en toalettstol respektive ett handfat.

Om du tänker inreda ett nytt badrum kan det vara smart att tänka till redan i planeringsstadiet. Det är ofta bättre att skaffa en dusch i golvnivå istället för ett badkar eller en hög duschkabin. Det gör det lättare att hjälpa barnen in och ut i duschen och om du vill kan du ställa dit en tvättbalja för barnen direkt på golvet.

Ställ in termostaten så att det inte går att få för varmt vatten i kranarna. Annars är det lätt hänt att ett barn bränner sig om varmvattnet ställs på max.

Sätt eluttagen högt

Eluttag i badrum ska sitta högt upp, oavsett om barn använder rummet eller inte. Om du har ett äldre hus där eluttagen sitter lågt bör du flytta på dem för allas säkerhet. Det finns stora risker med stänk mot eluttag i badrum. Se alltid till att installera en jordfelsbrytare. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme bryts strömmen snabbt så att ingen blir skadad.

Automatisk belysning med rörelsesensor kan vara ett smart komplement när du har små barn. Då tänds lampan av sig själv när barnen går in i badrummet så att de slipper leta efter lampknappen. Det kan vara praktiskt om de måste gå på toaletten mitt i natten. En ljusslinga som tänds på vägen från barnets rum fram till barnrummet kan också hjälpa, särskilt om du har mörkrädda barn.

Rundade hörn

Sist men inte minst bör du ta en titt på badrumsmöblerna. Precis som i andra rum i bostaden bör du se till så att det inte finns några vassa kanter eller hörn som barnet kan skada sig på.

Badrumsmattor bör alltid vara försedda med halkskydd och lägg ut fler mattor eller behandla badrumsgolvet om det skulle vara halt. När du planerar en ny badrumsinredning bör du alltid satsa på material med lite mer struktur på golvet. Det ger bättre säkerhet för såväl barn som vuxna.