Barnbloggen

Mysig grillmiddag med familjen under markisen

Mysig grillmiddag med familjen under markisen

Sommaren är kort – den gamla dängan känner nog de flesta föräldrar till och kanske även några barn som har fått sjunga den på skolavslutningen. Bor man i Sverige vet man att texten stämmer i varje fall, så det gäller att passa på att njuta de få soliga sommardagar som vi faktiskt får.

Att sitta ute tillsammans och grilla är nog en av favoritsysslorna hos många familjer under sommaren. Har du barn finns det dock en och annan detalj att tänka på för att grillmiddagen ska bli lugn och njutbar.

Solskydd viktigt för barnen

Även om det är skönt med solsken kan det bli för mycket av det goda. Barn är känsliga för starkt solljus och bör alltid ha ordentligt solskydd när de är ute – antingen i form av kläder och/eller parfymfri solkräm som är anpassad för barn.

För en mysig eftermiddag eller kväll ute föreslår vi också att ni sitter under markisen. Barn är inte lika bra på att reglera värme i kroppen som vuxna så det är lätt hänt att de blir överhettade. Under markisen slipper de även att ha på sig en solhatt, något som många yngre barn helst slipper.

Om ni inte har någon markis vid huset föreslår vi att du tar en titt här för att få mer information om olika typer av markiser och hjälp med att välja en passande modell till just ditt hus.

En bra markis fungerar att sitta under även om det skulle vara lite regnigt. Förläng utesäsongen och njut tillsammans oavsett om det är gassande sol eller om det småduggar.

Håll grillen under uppsikt

Med barn i familjen måste du självklart vara extra uppmärksam när ni grillar. Det spelar ingen roll hur många gånger du säger aja baja och varnar för att grillen är varm. Plötsligt smyger sig ett par nyfikna fingrar inpå och riskerar att bränna sig.

Investera i en stabil grill som inte välter i första taget. Se till att eventuella gasolflaskor står instängda i ett skåp under grillen så att barnen inte vrider på kranarna när du inte ser på.

Lämna aldrig grillen utan uppsikt när dina barn är i närheten. Det kan gå illa på bara någon sekund.

Låt barnen prova nya rätter

En grillbuffé är ett perfekt tillfälle för barnen att få prova nya rätter. Det är tyvärr många föräldrar som tror att deras barn bara gillar barnanpassad mat – något som ofta översätts till industriproducerad varmkorv och möjligtvis ett grillspett som bara består av köttbullar. Sanningen är att många barn gärna provar på nya saker och provar man inte får man ju inte veta vad man tycker om och inte. Skär upp små bitar av olika köttstycken, grillade grönsaker, sallader med mera och låt barnen prova. Kanske hittar de nya favoriter som de vill äta mer av.