Bostad

Bostadstrender 2022

Bostadstrender 2022

Vi har två mycket speciella år bakom oss som antagligen påverkat oss mycket när det kommer till hur vi vill bo och vad vi letar efter när vi köper en ny bostad. Vi tar upp några av de trender som vi kunnat utreda under början på 2022.

Hallens nya status

I och med corona och de ritualer i form av mask och spritning av händer som pandemin förde med sig så har hallen fått en ny roll som saneringsstation. Även innan har hallen varit där vi tar av oss våra smutsiga skor och blöta ytterkläder men i och med covid har rollen för hallen som sluss till resten av boendet blivit mer tydlig. I framtiden skall vi inte vara förvånade om vi möts av ett handfat eller till och med en dusch som välkomnar oss innanför ytterdörren.

Mer och mindre rum

Ett annat resultat av pandemin är att den öppna planlösningen fått stryka på foten då fler och fler hellre väljer mer och mindre rum än öppna ytor. Många har under pandemin tvingats arbeta och studera hemma vilket har gjort det mer eftertraktat och praktiskt med flera möjliga arbetsplatser i en bostad än stora sällskapsytor. Ett bra sätt att få upp värdet på sin bostad just nu är att avgränsa rummen och sätta upp väggar. Ett bra sätt att få ut det mesta av sin bostad är att anlita en arkitekt i Stockholm. De vet hur man ser och får till nya lösningar i såväl hus som lägenheter.

Bostadsrättshus

Fristående villor som ägs likt en bostadsrättslägenhet blir mer vanligt och är otroligt attraktivt hos barnfamiljer som vill ha platsen, men inte ansvaret, som ett hus för med sig. Det blir enklare att äga ett hus då skötseln för husets fasad och uteplats budgeteras och sköts mer gemensamt genom en bostadsrättsförening. Detta är en ägandeform vi antagligen kommer se mer av i framtiden. Kan även hända att fristående villor i vissa områden går ihop för att bilda den här nyare typen av bostadsrättsföreningar.

Pensionärer flyttar in till stan och barnfamiljerna flyttar ut

Dagens aktiva pensionärer nöjer sig inte med att bo i en förort och plocka svamp. De vill ha ett omväxlande liv med konserter och restaurangbesök. Därför så säljer de sina avbetalda stora hus utanför stan och flyttar in till mindre lägenheter i city. Det är inte längre samma status i att äga ett hus utan en fin lägenhet med bra läge slår lika högt – om inte högre!

För barnfamiljer har det dock blivit viktigare med närheten till naturen. Därför väljer många att flytta ut på landet där det finns en naturlig närhet till skog och hav.