Städning

Många överraskande fördelar med såpa

Många överraskande fördelar med såpa

Det kommer flera larmrapporter om miljöförstöring och klimatförändringar. De länder som skrev under Parisavtalet för något år sedan, förband sig att se till att den globala medeltemperaturen inte skulle höjas mer än 2 grader och med det löftet, införa regelverk som ska reglera de aktiviteter som krävs för att nå det målet.

Här i denna blogg, är det svårt att tänka på globala mål och åtgärder på riksnivå. Politik och ekonomi får vika åt sidan, när vi koncentrerar oss på det som finns för handen i vår egen sfär. Närmare bestämt vad som finns i den egna skurhinken och på städtrasan hemma.

Viktigt agera miljövänligt i vardagen

Därför tycker vi att det är viktigt att förena dessa aspekter och vurma för att vi ska välja alternativ som är miljövänliga även när det kommer till den egna hemstädningen. Och det är överraskande mycket man kan göra med miljövänlig såpa till exempel. Vi reder ut det här.

  • Få bort gräsfläckar

Om du har lyckats få envisa gräsfläckar på knän eller rumpa på kläderna är det bara att ta fram Grymme grön såpa, hälla en droppe på fläcken och gnugga. Lägg dem sedan i blöt en timme. Sedan kan du tvätta dem som vanligt i tvättmaskinen.

  • Få bort bladlöss

Har du fått bladlöss på blommorna, eller buskarna och träden i trädgården? Då kan du blanda 1/2 deciliter i 1 liter vatten i en tom sprayflaska. Spraya regelbundet på den drabbade växten. Bladlössen kvävs av såpan och försvinner efter ett tag.

  • Rengöra ugn

Vanlig såpa eller diskmedel räcker alldeles utmärkt för att göra ugnen helt ren. Vill du använda såpa kan du smörja in hela ugnen med såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader. Låt den sedan svalna, och ta en svamp och rengör den.

  • Olja in gångjärn

Har du en dörr som gnäller när du öppnar och stänger den? Du kan få bort gnisslet genom att olja in gångjärnen med såpa. Det är bara att ta en trasa och en droppe såpa och gnugga gångjärnen med trasan.

  • Putsa silver

Har du mörka silversmycken eller silversmycken? Då kan du lägga dem i blöt med vatten och såpa och torka av. Silversmycken kan du droppa på såpa direkt på och sedan gnugga och skölj dem rena.

  • Tvätta hunden

Du kan gott och väl tvätta din hund med såpa. Det är miljövänligt och tillräckligt skonsamt för hunden eller katten som brukar slicka sig själva.

  • Få bort skadedjur

Har du drabbats av skadedjur? Du bör tömma dem, diska allt som är i dem i köket, eller om det är garderoben, bör du tvätta i över 60 grader. Dammsug de lådor där skadedjuren håller hus och häll såpa i lådorna. Rengör sedan med lätt fuktad trasa.

På samma sätt miljövänliga sätt kan man även välja den städfirma som kommer hem och gör hemstädning i Helsingborg, till exempel. Det finns städfirmor som mer eller mindre har tänkt igenom hur de städar om det är miljövänligt eller ej. Välj då hellre den miljövänliga städfirman, som till exempel: hemstädninghelsingborg.se.