Barnbloggen

När ett barn dör

När ett barn dör

Det otänkbara – att ett barn dör – blir tyvärr verklighet för ett stort antal familjer varje år. Obotliga sjukdomar eller olyckor gör att barn rycks från sina familjer alltför tidigt. Detta är ett ämne som många har väldigt svårt att tala om, även inom familjer där man vet att ett barn lider av en sjukdom och inte kommer att finnas med för evigt.

Det är otroligt sorgligt att människor behöver gå igenom denna sorg och smärta. Just av den anledningen är det viktigt att få prata om sina känslor, att få ventilera och släppa ut sin ilska och känslan av orättvishet. Om du är vän till en familj som går igenom något dylikt är det viktigt att du visar att du finns där och att det är okej att prata.

Prata med syskonen

Skulle det vara du själv som är drabbad är det viktigt att vara öppen och prata inom familjen. Om det handlar om en obotlig sjukdom är det viktigt att syskonen får vara delaktiga i vad som händer, att de förstår vad som händer med deras bror eller syster. Bara så blir det möjligt att hantera förlusten och genom att prata med varandra i familjen kan ni stötta varandra. Att få prata om sitt syskon är viktigt likaså för den som är förälder att få minnas och prata om hur det känns. Att försöka låtsas om att allt är normalt och hålla inne med känslorna är inte bra för någon.

Få hjälp med det praktiska

När ett dödsfall som involverar ett barn sker går det praktiska till på samma sätt som för en vuxen. Det bästa är att så snart som möjligt kontakta en begravningsbyrå som hjälper till med allt det praktiska. Hur svårt det än kan kännas är det viktigt att sitta ner med begravningsentreprenören och bestämma hur man vill att ceremonin ska se ut och hur själva begravningen ska genomföras.

Det är många praktiska detaljer som måste ordnas, hur jobbigt det än kan kännas i stunden. Hjälp med att välja en fin gravsten kan du till exempel få via begravningsbyrån eller via www.gravstenar-stockholm.se. Kista, bokning av jordbegravning eller kremering, ceremoni, fikastund i anslutning, blommor, val av musik med mera görs via begravningsbyrån. De har vana av att organisera allt detta och ser till att du som anhörig inte belastas i onödan.

De ordnar med transporter och ser till att allt förbereds så att du kan koncentrera dig på ditt sorgearbete och att få stöd av din familj och dina vänner.