Barnbloggen

Markiser ger ett behagligare inomhusklimat

Markiser ger ett behagligare inomhusklimat

Många upplever att den miljö de vistas i inte är tillräckligt tillfredsställande och är något som hela hela tiden måste regleras. Enkelt förklarat: äger du ett hus i Stockholm och har några barn i familjen så kan du under sommaren tvingas att sänka temperaturen under varma dagar – samtidigt som du ökar på ventilation och kanske även tvingas använda fläktar (eller skapa korsdrag).

Under de dagar på sommaren då solen inte lyser så tvingas du höja temperaturen. Det här påverkar energiräkningen negativt. Dessutom så kan du under vintern se att värmen har en förmåga att försvinna ut och att det – trots att du håller en hög temperatur – ändå upplever kyla inomhus. Det är inget ovanligt problem, men däremot så finns det några alternativ som kan fungera som lösning.

“ Markiser är ett väldigt bra solskydd. Dagens modeller klarar av vårt svenska klimat bättre och då de dessutom ger huset ett lyxigare intryck så tycker vi att det är solskydd med väldigt många uppsidor “

Ett gott exempel på ett sådant alternativ handlar om att investera i markiser i Stockholm. Markiser är primärt ett väldigt bra solskydd. Lyser det starkt från solen utanför så kommer dina markiser att hålla skydda och skänka svalka till insidan av huset i Stockholm. Det fina är att dagens markiser inte enbart handlar om den korgmodell som förr var vanligast; numera så finns det modeller som går att reglera från in- till utfällt läge på nolltid. Under kalla dagar så har markiser väldigt fina isolerande egenskaper som gör att varm luft stannar inomhus medan kall luft blir kvar på insidan.

Här ska vi dock tillägga att det stora problemet förmodligen inte handlar om markiser; upplever du att du har en högre uppvärmningskostnad så är det dina fönster som behöver ses över. Fönster som släpper in väldigt mycket kall luft och låter varm åka ut måste repareras/bytas ut – där spelar markiser en marginell roll.

Bättre hållbarhet hos dagens markiser

Det många pekar på gällande en svaghet hos markiser handlar om hållbarheten och visst – det finns viss fog för denna åsikt. Men, till stor del så grundar sig denna skeptiska hållning på gårdagens markiser. De var helt enkelt inte tillverkade för vårt svenska klimat och på grund av det så höll de heller inte måttet. Det man kan säga om dagens markiser är att de är framtagna även för att klara av kalla dagar, regn och snö – det gäller både duken och mekaniken. Du kan alltså räkna med att markiser idag är en säker investering.

Den stora fördelen ligger i det estetiska

Om man jämför markiser med andra solskydd som exempelvis persienner och solfilm så finns en avgörande skillnad i favör till markiser: de är betydligt vackrare. Faktum är att markiser på ett tydligt sätt kan förändra hela husets karaktär och lyfta hela intrycket av ett sådant. Det är således ett ganska prisvärt sätt att både få ett vackrare hus i Stockholm och på köpet få bort de problem man har gällande sin inomhusmiljö.

Och: har man markiser monterade ovanför sina fönster så kan man fortfarande se ut – jämför det med persienner och ni har ytterligare en starkt fördel till varför detta solskydd är en bättre lösning.